Serdar Karakaş’tan Milano Clusone gezisi

Genelde İtalya’ya gönderdiğimiz öğrenciler, İtalya’ya gitmeden önce her gün yazışıp , konuştuğumuz çoğu zaman dost olduğumuz halde gittiklerinde İtalya’nın güzelliklerine kendilerini kaptırıp bizi unutuyorlar. “Nasılsınız, memnun musunuz?” diye sorduğumuzda çok mutlu olduklarını söyleyip kısa kesiyorlar. Herkesin memnun olmasına biz de mutlu oluyoruz tabi. Bu işin şakası.

Ama bazı öğrenciler de bizi unutmuyor, ordaki deneyimlerini bizlerle paylaşıyorlar. Serdar Karakaş da bunlardan biri. www.italyada.net için bir yazı yazmış ve Milano’ya bir saat uzaklıktaki Clusone gezisini anlatmış. Turistik olmayan tatil arayışındakiler için süper bir öneri. Sizi Serdar Karakaş’ın yazısıyla başbaşa bırakıyorum.

“Milano merkezden otobanı kullanarak ortalama 1 saatlik bir mesafede Clusone. Dağlık bir bölge kışın rahatlıkla kar görebileceğiniz bir yer.  Milano’da yaşayanlar hafta sonu temiz hava almak ve şehirden biraz uzaklaşmak için kullanıyorlar bu bölgeyi.

Ama Clusone’den önce yol üzerinde çok güzel bir outlet var. FRANCIACORTA burayı tavsiye ederim. Uygun fiyatlara italyan markası bulmak isteyenler için güzel bir yer.  İnternet sitesinden ön araştırma yapabilirsiniz. http://www.franciacortaoutlet.it/index2.php

Alışveriş keyfinin yanında içeride süper bir çikolata dükkanı var. Çikolatalı kahvesini deneyin derim.

Alışverişinizi yaptıktan sonra temiz hava için Clusone’ye doğru yola çıkabiliriz. Orada hava biraz soğuyor. Outletten kalın bir şeyler almıştık ama sorum yok. İlk dikkati çeken sokakların Milano merkezden bile temiz olması. Ayrıca neredeyse her evde bir İtalyan bayrağı var. Sanırım gerçek İtalyan alışkanlıklarını burada keşfedeceğim diye düşünüyorsunuz hemen.

Bu bölgede önemli 2 şey var. Birincisi Bergamasco denilen bir İtalyanca. Biraz farklı bir İtalyanca olduğunu söylemelerine rağmen benim bunu farketmem zor tabi. Ama farklı alışkanlıklar var mesela selamlaşma sırasında 3 kez öpmek, yemeklerden sonra ikram edilen Grappa’nın alkol oranlarının çok yüksek olması, İskanbil kağıtlarının farklı Bergamosco kağıtları ile oynanması gibi. Ayrıca bölgede doğal bir çok İtalyan lezzetini ucuza bulup tadabiliyorsunuz.

Ve merakla görmek istediğim Tarihi Clusone saatini görmek için Clusone merkezdeyim. Tarihi bilgi vermek istemiyorum. Ama çok eski ve güzel bir yapı. Güzel bir yapıt ve hala süper çalışıyor.

Clusone yolları bölgeden dolayı yokuş,  ama küçük ve keşfedilmeyi bekleyen bir çok küçük dükkan sizi bekliyor. Hediyelik eşya veya hatıra güzel italyan tasarımlarını bulabililir, şirin kafalerinde kahvelerinizi yudumlayabilirsiniz.

Merkezin biraz yukarısına çıkalım. Ve Santa Maria Assunta & San Giovanni Battista Clusone. Klisedeyiz. Buradan manzara Clusone ve çevresine hakim. Kilise duvarında yanlış hatırlamıyorsam Da Vinci’nin şifresi gizemli resminlerden birinin  orjinali bu klise duvarında.  

Milano yakınlarında farklı deneyimler tatmak istiyorsanız, Clusone’yi öneririm.

Sonra Milano’ya dönünce gördüklerini paylaşırken size evde hazırlanabilecek bir İtalyan tatlısını öneriyorum.  Süper bir şey , tabi ki burada tarifini vermeyeceğim. İsmi, ‘cestino di frutta con crema chantilly’.

Ama benim gibi mutfakta yeteneksizseniz ve Milano’da gerçek doğal malzemelerden yapılmış tatlı – dondurma deneyimi yaşamak istiyorsanız GROM derim. Gerçekten doğal malzemelerden  süper bir dondurma keyfi…

Afiyet Olsun, Serdar…”

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı İtalya'da Gezi ve Seyahat, İtalyan Kültürü kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın