Gamze Cizreli’den Girişimcilik

Gamze Cizreli’den Girişimcilik

Geçtiğimiz hafta Big Chefs’lerin kurucusu kadın girişimci Gamze Cizreli’yi dinleme fırsatım oldu. Daha çok restorancılık sektörü üzerine bilgiler vermesine rağmen kendim için dersler çıkartabileceğim, beni düşündüren, duygulandıran ve gülümseten bir söyleşiydi.

Kadın girişimcilere karşı bir hayranlığım var. Kadınlar için hayat kolay değil. Her ne kadar devir değişse de, artık hem erkek hem kadının çalıştığı bir dönem de olsa, bazı geleneksel kurallar değişmiyor maalesef. Yemek ve evin düzeni kadınların omzunda. Hele bir de çocuk varsa, sırttaki yük sadece fiziksel değil, manevi de oluyor. Kitaplarını okuduğum, röportajlarını dinlediğim, kendime örnek aldığım çok farklı sektörden kadın girişimciler var. Gamze Cizreli’ye duyduğum hayranlık ise daha üstün. Nedeni zorluklardan yükselmiş olması. Hepimizin hayatında kendine göre zorluklar var, bunlara rağmen hayata tutunmak ve iş hayatında bu denli başarılı olmak örnek alınası ve yürekten takdir edilesi.

Bizim İtalyan Lisesi’nden kalma, snobluk mu dersin, çekingenlik mi, veya bir şey için kendini öne atmama, paralamama, bunun gibi davranışlardan bir ünlüyle resim çektirmişliğim yoktur. O akşam nasıl olduysa kabuğumu kırıp, başarısının dışında naif ve yumuşaklığına da hayran olduğum tavırlarından cesaret bularak kendisiyle resim çektirdim. Bu kısa süreçte sizin için de faydalı olacağını düşündüğüm bir bilgi istedim kendisinden.

Gamze Cizreli ile Şubat 2019

İtalya’da resmi temsilcisi olduğumuz tek bir gastronomi üniversitemiz var. Tanıyanlar, takip edenler biliyor. Öğrencilere çok okul sunmak değil, en iyisini araştırıp, az ve öz okulla çalışmak prensibimiz. Neyse, diyeceğim gastronomi ve mutfak sanatları okulumuz Floransa’da yer alan Apicius. Apicius’ta baking and pastry’den culinary artsa, hospitality management’tan vine and enology gibi çok niş alanlarda eğitimler veriliyor. Master, üniversite ve sertifika düzeyinde. Hatta Apicius bu sene Floransa’da yeni bir bina satın alıp programlarına SPA and Wellness management gibi bir program daha ekledi. Bu binada otelcilik hizmeti ve küçük SPA merkezinde masaj vb gibi hizmetler verilecek. Öğrenciler yine uygulama üzerinden öğrenme imkanı yakalayacak. İşte o akşam Gamze Cizreli’ye mutfak sektöründe Türkiye’de ve uluslararası boyutta hangi elemana daha çok ihtiyaç olduğunu ve hangi mesleğin daha kıymetli olduğunu sordum. Düşündü, asistanının da onayıyla Food Communication and Marketing dedi. Pazarlama müdürü olarak P&G vb gibi FMCG hızlı tüketim markalarından yöneticiler alıyorlarmış mecburen. Ama aslında tam istediği bu değildi.

Vera Eğitim olarak gençlere hep farklı branşları denemeleri konusunda cesaret verip, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yıllar sonra bazen öyle telefonlar geliyor ki, bu branşı siz önerdiniz, bugün sizin sayenizde bu noktalara geldim diye tüylerimizi diken diken edip, gözlerimizin sulandıran. Aslında işimizin de en güzel kısmı bu.

Herkese sevgilerimizle

Vera Eğitim, sadece İtalya’da Eğitim, Bostancı Istanbul

[email protected], 0216 504 20 12