Yılların prestijli yüksek lisans- master üniversitesi Domus Academy ilk defa lisans (üniversite) programlarını açıyor. Uzun süre önceden haberini aldığımız ama resmi olarak yeni kesinleşen bu haberi sizle mutlulukla paylaşıyoruz.

Domus Academy yüksek lisans alanında %96 mezun olduktan sonra 1 yıl içerisinde iş bulma oranıyla İtalya’daki master okullarımız içerisinde en çok sorulan, başvurulan, hayal edilen okullardan. Bütün master programının proje bazlı olması, pratik uygulamaya yönelik olması ve yıllardır şirketlerle olan iyi iletişim bağları sayesinde öğrencilerine en yüksek işe girme oranını vaadediyor. Lisans alanında da aynı enerji ve başarıyı getireceğine inanıyoruz. Bakalım yıllar içerisinde göreceğiz. Şimdi okuldaki 2 lisans programının detaylarına bakalım:
Domus Academy’de %100 ingilizce dilinde 2 tane lisans programı açılıyor:
Design
Fashion
Fakat her iki bölüm de bizdeki Sabancı Üniversitesi’ne benzer ilk yıldan sonra öğrencilerine uzmanlaşma ve bölüm seçme imkanı sağlayacak. Mesela Design bölümünü seçen öğrenciler:
- Interior Design and Urban Vision
- Product Design and Value
- UX Design
Bu 3 branştan birini seçip o konuda uzmanlaşacak. Alt başlıklar da oldukça dikkat çekici. Yazının başında belirttiğimiz gibi Domus Academy sektörün ihtiyaçlarını gözlemleyen, nerede eleman açığı varsa buna göre programlarını oluşturan vizyoner bir okul. İç mimarlık bölümü geniş ölçekli alanları kapsayan Urban Design kısmını da içeriyor. Başka hiç bir okulda böyle kapsamlı interior design eğitimi verilmiyor. Landscape Design gibi derslerle, mimarlık ve şehircilik ölçeğine yakın dersler sunuyor. UX Design en dikkat çekici bölümlerden biri. Yine İtalya’daki diğer üniversitelerde UX Design eğitimini lisans düzeyinde hiç bir okulda görmüyoruz. Domus Academy’nin Interaction Design yüksek lisansı tam işe yerleştirme oranı sunan kuvvetli bir master. Bizim de burada master yapıp şu an Avusturya’da kendi Game Design şirketini kuran, Apple San Francisco’da çalışan ve IBM Dubai’de UX designer olarak üst pozisyonda çalışan kendi öğrencilerimiz buna örnek ve tabi ki gurur kaynağımız.
Fashion bölümünün alt başlıklarına bakacak olursak yine diğer okullarda lisans düzeyinde olmayan, sadece yüksek lisans düzeyinde verilen içerikler görüyoruz. Fashion bölümünü seçen öğrenciler 3. dönemin sonunda aşağıdaki branşlardan birini seçip istediği alanda uzmanlaşıyor:
- Textile and Accessory Design
- Fashion and Luxury Management
- Fashion Product Development

Buradaki uzmanlaşma dallarını da birer cümleyle açıklayacak olursak Textile and Accessory Design moda tasarımı branşıyla eşleşiyor. Moda tasarımı okumak isteyenler ilkini seçmeliler. Sadece kıyafet değil, kumaş ve desen tasarımından aksesuar tasarımına kadar kapsayan bir bölüm. Fashion and Luxury Management bölümü modanın yönetim ve pazarlama kısmında olmak isteyenler için, Fashion Product Development ise, kendi markasını yaratma aşamasında ürününü ürettirmeyi planlayanlar için tam ideal. Ürün ürettirme süreci nasıl oluyor, merchandising, proje yönetimi, sürecin yönetimi, kalite kontrolu gibi endüstri mühendisliği süreçlerine benzer içerik sunuyor.
17 yıldır yaptığımız eğitim danışmanlığı mesleğinde özellikle lisans programı seçiminde öğrencilerin kararsızlık yaşadıklarına çok defa şahit oluyoruz. Hangi bölümü okumak istediklerinden emin olamıyorlar. Kendilerine uyan, duygularına ve ihtiyaçlarına hitap eden bölümün hangisi olduğunu bulmakta zorlanıyorlar. O yüzden en başta bölüm seçerken Design veya Fashion olarak seçmek çok avantaj sağlıyor. 3 dönem süresince öğrenci derslere girerek neyin hoşuna gittiğini, hangi alanda başarılı olduğunu deneyerek ve yaşayarak bulabiliyor. Bu da Domus Academy’nin diğer avantajı bize göre.
Son olarak yıllık ücret bilgisini paylaşalım. 16000 Euro olarak açıklanan okul ücreti, ilk seneye özel %25 burs yarışması açacak. Burs yarışmasının ne zaman açılacağını bloğu takip ederek veya yazı sonundaki formu doldururarak duyuru listesine katılabilirsiniz. Burs ile ücret 12000 Euro’ya denk geliyor. Yüksek lisans alanında yüksek ücretleriyle bilinen Domus Academy’nin (28500 Euro yıllık master ücreti) lisans alanında daha makul fiyat belirlemesi de bize göre avantajlardan bir diğeri.
Fiziki şartlarla ilgili de kısa bir bilgi verelim. Domus Academy NABA ile aynı kampüste yer alıyor. Bahçe, kantin, yemekhane, sosyo kültürel alanlar ortak. Ayrıca Kasım ayı itibariyle yine kampüs içinde yer alan iki katı genişlikteki, ortası avlu ve kolonlu yeni ve teknolojik binasına taşındığı haberini de paylaşmış olalım. Benim gezme imkanım oldu, çok beğendim.
Domus Academy’yi diğerlerinden ayıran bir diğer avantaj ise staj imkanı sunması. Diğer hiçbir okulda lisans düzeyinde bu imkan sunulmuyor. Yazının başında belirttiğimiz, şirketlerle proje yapma üzerine master programları sunan Domus’un sektördeki bağlantıları sayesinde öğrencilerine 3. yılın son döneminde staj imkanı sağlıyor.
Son olarak Domus Academy’nin lisans bölümlerinin açıldığını haber vermek ve bölümleri bize anlatmak üzere, Milano’dan bir yetkiliyi misafir edeceğiz. Katılımın ücretsiz olacağı etkinlik 16 Kasım Cumartesi günü Raffles Otel’de olacak. Kontenjan sınırlı olduğundan sadece 12. sınıf öğrencilerine yer verebiliyoruz. Yaklaşık 1 saat sürecek olan sunumun ardından, portfoliosu hazır olan öğrenciler yetkiliye portfoliolarını birebir olarak gösterip feedback alabilecekler. Etkinliğe katılmak isteyen 12. sınıf öğrencileri aşağıdaki formu doldurarak kayıt bırakabilirler. Sizi arayıp teyit ettikten sonra davetiye detaylarını ileteceğiz. Aynı şekilde İtalya’da üniversite okumayı düşünen 11. sınıf öğrencileri de formu doldurarak bir sonraki etkinlik için şimdiden yer ayırtabilirler.
Textile and Accessory Design