Galileo Galilei Lisesi 2. sınıf öğrencileri bugünlerde matematik dersinde Piano Cartesiano konusunu işliyor: La retta nel piano cartesiano
Matematiğin en sevdiğim konularından biriydi piano cartesiano. Önce nokta ile başlar. İki nokta arası mesafe ölçme formülü öğretilir. Bu formülle bir üçgenin çevresi hesaplanır. Ardından orta nokta bulma formülü gelir. İkiz kenar üçgende alan bulma sorulur sonra. Ve sıra rettanın denklemini bulmaktadır artık. 2 ayrı formül vardır retta denklemini bulmak için. Sorunun tipine göre uygun formül uygulanır. Forma implicita, forma esplicita, coefficiente angolare, intercetta, l’intersezione delle rette, le rette perpendicolari, le rette parallele. Hem soruyu anlamak bilmece gibidir, ardından da muhakeme edip soruyu çözebilmek. Öyle güzel sorular gelir ki, düşünürsün, not edersin, işin içinden çıkabilince de en büyük tatmin senin olur. Güzeldir piano cartesiano konusu.
Ve önemlidir de. Özellikle başlangıcı. Retta kısmı.
Ardından circonferenza gelir, parabola gelir. Hocanız iddalıysa iperbole diye devam eder. Retta her zaman işin içindedir. İşin mantığını anlamayan, temeli sağlam olmayan sonra da yapamaz. O yüzden rettayı çok iyi öğrenmek gerekir. Analitik geometrinin temelidir retta.
Varsa konuyla ilgili söyleyecek bir yorumun, yaz aşağıya:)