Fashion Product Management ile ilgili

Fashion Product Management ile ilgili

Okul broşür ve web sayfalarından çoğu zaman bölüm içeriklerini anlamak kolay olmuyor. Moda alanında üniversite veya yüksek lisans eğitimi alan bir öğrenci genellikle önce moda tasarımına ardından da moda yönetimi fashion business, fashion management gibi programlara yöneliyor. Oysa neredeyse iş garantili diyebileceğimiz, sektörde en çok eleman açığı bulunan bir bölüme ihtiyaç var ki bunu da ilk defa lisans düzeyinde Domus Academy açmış: Fashion Product Management bölümü

Fashion product manager ne iş yapar? Bu bölümde neler öğrenilir gibi sorulara detaylıca yanıt vermeye çalışacağız bugün. Tek cümleyle Fashion Product çalışanları tedarik zincirinin optimizasyonunu sağlamakla görevli. Yani bir marka bir ürün ürettirecekse, bu ürünün üreticiye anlatılması, malzemesinin seçimi, prototipinin kontrolü ve kreatif direktöre uygun iletişim diliyle aktarılması, ürünün üretim zamanlamasının yapılması, mevsimine zamanına yetişmesi, maliyetinin kurtarması, mümkünse sürüdürülebilir olması, son nihai ürünün kontrolü vb gibi tüm üretim sürecinin optimizasyonu ve bu süreç boyunca dahil olan bütün departmanlar arası koordinasyonun sağlanması. Yani hem temel tasarım bilgisine sahip olup kreatif direktörün dilinden anlamak, trendlere hakim olup, dönemin ruhunu koklayabilmek diğer yandan da merchandiserlar ile konuşup analitik beceriyle istenilen maliyette ve zamanda ürünleri çıkarmak Fashion Product Manager’ın görevleri arasında.

Tekrar özetleyecek olursak, Fashion Product Management bölümü, öğrencilerine hem zamanın ruhunu yakalayacak estetik anlayışına sahip olmalarını, hem de üretim süreçlerinin optimizasyonunu sağlayacak rasyonel ve teknik becerilere sahip olmalarını hedefleyen bir bölüm.

Domus Academy’deki lisans programında ilk yıl bizdeki Sabancı Üniversitesi’nde olduğu gibi genel moda dersleri okutuluyor. (İlk 3 dönem). Hemen ardından branşlaşma başlıyor. 3 ayrı branşlaşma var. Moda tasarımı, moda yönetimi ve yukarıda bahsettiğimiz fashion product management bölümü. İlk 3 dönem genel dersler alındığından Domus Academy öğrencileri temel kalıp, fitting ve temel dikiş bilgilerine de sahip oluyorlar. Böylece ürün sürecini yönetirken daha konuya hakim oluyorlar. Fashion Product Management branşlaşmasında ise manufacturing planning (üretim planlama), Supply Chain management (tedarik zinciri yönetimi), distribution systems ve sustainability and innovation gibi dersler alıyorlar. Domus Academy İtalya’da lisans düzeyinde Fashion Product Management eğitimini veren tek okul. Malesef 2025- 2026 akademik yılı kayıtları doldu. Şu an 11. sınıfta okuyanlar Mayıs ayında açılacak erken kayıt sürecine girerek başvurularını tamamlayabilirler.

Bu bölüm ile ilgili Vogue Italia’da Domus Academy Moda bölüm başkanı Gianfranco Olivotto’nun bir makalesi yayınlandı. Yazı italyanca olsa da merak edenler için linkini paylaşıyorum:

https://www.vogue.it/article/fashion-product-manager-chi-e-cosa-fa-come-diventarlo

Yüksek lisans düzeyinde ise Fashion Product Management eğitimini Marangoni veriyor. Başvuruları hala devam ediyor. Bilgi almak isteyenler [email protected] adresinden bize ulaşabilir veya aşağıdaki formu doldurabilir. Son olarak yine Aralık ayındaki eğitimde dinlediğim bir somut bilgiyi paylaşayım. Ermenegildo Zegna’da 2 tane moda tasarımcısına, 98 tane fashion product management sorumlusu tekabül ediyor. Moda ilanlarını incelediğinizde en çok profesyonel ihtiyacının süreci takip etmekte dikkatli, hem tasarım anlayışına sahip hem de analitik düşünme becerisine sahip fashion product management eğitimine sahip kişiler olduğunu görüyoruz.