Balkonumdaki fesleğenlerden pesto sosa

Pandeminin başlamasıyla beraber geçtiğimiz bahar ayında bitkilere saksı çiçeklerine ilgim arttı. Neredeyse 1 yıl olacak, bu süreçte çok fazla çiçekle haşır neşir oldum, kuruttum, çürüttüm, son anda hayata döndürdüm ve buna benzer bir çok deneyim yaşadım.

Balkonumda tohumdan yetiştirdiğim iri yapraklı, mutfakta kullanılan fesleğenlerim neredeyse 1 yıl olacak benimle beraberdi. Kışın kendini iyice göstermesiyle, içeri aldım ama konumunu mu beğenmediler, TV’ye çok yakındılar da onu mu sevmediler, bozulmaya yüz tuttular. Baktım kurtaramıyorum, mevcut yaprakların tamamını toplayıp değerlendirmeye ve pesto sosu yapmaya karar verdim.

Her sabah ilk onlara günaydın dediğim canım fesloşlarım gitmiş oldu. Buna üzgünüm ama baharın gelmesiyle ilk iş onları yeniden ekeceğim. Merak edenler olabilir, ülkemizde genellikle sineklerden koruyan küçük yapraklı fesleğen satılıyor çiçekçilerde. Yemek için olan fesleğen pek yaygın değil, diğerine kıyasla. Tohumlarını Osmanlı Bahçesi isimli yerden, internetten sipariş ettim. Bu sene de sipariş edeceğim inşallah, çünkü neredeyse 1 senedir, her salatamızda fesleğen var ve bununla bir çok çeşit domatesli makarnalar, caprese salatalar ve daha neler neler yaptık. Bol ürün zamanlarında komşularımla bile bol bol paylaştım.

Pesto sosuna gelecek olursak, ben İdil Yazar’ın tarifinden faydalandım. İtalyanca siteleri de okudum. Pecorino peyniri koyun peyniri tercih etmediğim için kullanmadım. Bir de mutfakta hemen yapabileceğim pratik tarifleri seviyorum. Heves ettiğim bir şeyi yapmak için gurme market ve o özel malzemeyi aramak zorunda kalmak istemiyorum.

İdil Yazar pesto sos tarifi

İtalyan sitelerinde blender, rondo vb kullanılmadan yapılması tavsiye ediliyor. Genellikle mermerden bir havanda elle malzemelerin karıştırılması, bu sayede fesleğenlerin okside olmadan ve kararmadan daha yeşil kalacağından bahsediliyor. Ben dediğim gibi kolay ve pratiklik sevdiğimden ve hayat şartlarım bu şekilde olduğundan diyelim 🙂 , İdil Yazar’ın tarifi üzerinden gittim. Sadece 1 tek diş sarımsak kullandım, tarifte 2 tane diyordu. Çiğ sarımsak bende hazımsızlık yaptığından böyle tercih ettim. Harika bir lezzet ortaya çıktı. Küçük bir kavanoza alıp, üzerine zeytinyağ döktüm kaplayacak kadar. 1 hafta ile 10 gün buzdolabında bozulmadan duruyormuş.

Çok lezzetli oldu, yapması kısacık sürdü. Bu karantina günlerinde siz de sevdiklerinize bir kolay sürpriz yapmak isterseniz aklınızda bulunsun. Gidemediğimiz bugünlerde, kendinizi İtalya’da tatilde hissedeceksiniz 🙂

Aşağıda İdil Yazar’ın tarifini anlattığı linki paylaşıyorum. Vera Eğitim’den sevgilerle, şimdiden afiyet olsun! Bize yazmak isterseniz, her zaman memnun oluruz! vera@veraedu.com

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın