Netflix kullananlar bilir. Bu kadar çok içeriğin arasında güzel bir şeyler bulup izlemek bazen çok zorlayıcı olabiliyor. Daha önce gözüme çarpan ve listeme eklediğim bir belgeseli dün izleme fırsatı yakaladım. Franca: Chaos and Creation belgeseli beni çok etkiledi.

Belgesel yaklaşık 30 yıl boyunca Vogue Italia’nın genel yayın yönetmenliğini yapan Franca Sozzani’yi anlatıyor. Oğlu Francesco Carrozzini tarafından çekilmiş. Hem soru cevap şeklinde ilerliyor hem de Franca Sozzani’nin eski görüntülerinden, Vogue Italia’nın ses getiren fotoğraf çekimlerinden oluşuyor.
Modaya ya da sanata ilgisi olanlar için arşive eklenecek bir belgesel. Belgeseli izlerken Franca Sozzani’nin beni en etkileyen cümlesi: “Hayaller bedavadır. Hayal kurarken cimrilik edilmez. Hayalimiz büyük olmalı.” Bu cümleyi tüm moda fotoğraf çekimlerinde benimsemiş. St Petersburg’da donmuş bir nehirde yapılan çekimlerde kıyafetler dışında manzara fotoğraflarına yer vermiş ve bu fotoğraflarla okuyucuya hayal etme imkanı sunmuş.
Belgeseli izlerken beni en etkileyen çekimlerden biri BP’nin petrol sızıntısını konu alan fotoğraf çekimi oldu.


Belgesel umarım sizin de hoşunuza gider. İzleyeceklere iyi seyirler. 🙂