NABA İç Mimarlık Burs Yarışması

NABA’nın 2 yıllık İngilizce dilinde, Eylül 2019 başlangıçlı yüksek lisans programı için burs yarışması açıldı. Yarışma ile ilgili fikirlerimi paylaşmadan önce özet bilgileri vereyim:

Okul: NABA

Bölüm: Interior Design

Normal ücret: 16 500 Euro

Burs oranları: %60, %50 ve %40

Son başvuru tarihi: 10 Mayıs 2019

Burs metni her zaman olduğu gibi oldukça yoruma dayalı. Orjinal metni bizden istemeyi unutmayın. Bu yazıda sadece fikir vermek adına, kendi anladıklarımı paylaşacağım. Bu şekilde hazırlamak zorunda değilsiniz. Tam olarak ne anlıyorsanız onu yapın. En güzel proje o şekilde çıkacaktır.

Yarışmanın konusu Extraordinary Spaces. Bizden gerçek veya sanal, bir orman olabilir, bir müze olabilir, bir videogame olabilir, bir Picasso tablosu olabilir, bir ortamda gezinmemizi istiyor. Buralarda gezen kaşifin özellikleri nelerdir? Önce bu gezen kişiyi anlatmaya çalışın. Orada ne yapıyor? Nasıl bir karaktere sahiptir? O kişiyi elinizden geldiğinde tasvir edin. Sonra da dolaştığı o ortamlarda yaşadığı mekanı anlatın.

Buna benzer bir metin bazı ufak değişikliklerle bir kaç yarışmadır tekrarlanıyor. Ne zaman bu metni okusam, aklıma Dante Alighieri’nin Divina Commedia’sı geliyor. Dante 35 yaşına geldiğinde, kendi deyimiyle yolun yarısına gelince dönüp de kendine bir bakar. “Ben ne yapıyorum? Nereye gidiyorum? Hayatımın yarısı geçti. Bu süreçte günahlar da işledim. Artık doğru yolu bulmak istiyorum” der ve kendini karanlık bir ormanda bulur.

Belki de yarışma metninde o yüzden karanlık orman lafı geçiyor. Belki metni yazan da Dante’yi düşünmüştür, extraordinary mekanları sayarken… Kimbilir…

Dante bu yolculuğunda tepelere tırmanır, şeytan çukurlarına girer, ateş nehirlerinden geçer. Yol boyunca ona ünlü Latin şair (kendisinden 1300 yıl önce yaşamış) Virgilio eşlik eder. Burası Cehennemdir. Virgilio İsa’dan önce yaşadığı için otomatikman cehenneme düşmüştür. Cehennem boyunca yolculuğundan Virgilio ile tarihten bir çok yazar, imparator ve önemli kişiyle karşılaşırlar. Bunları yazarken de gözümün önünde sahneler var, İtalyan Lisesi yılları boyunca defalarca Inferno’yu okudugumuz zamanlardan.

Benim aklıma Dante’nin Inferno’su, Purgatorio’su geldi. Bu aynı zamanda sanat tarihinde çok popüler bir konudur. Hatırlayanlar olacaktır. Ülkemize de sergisi gelmişti. Dali, Dante’nin bütün İlahi Komedyasını resmetmiştir. Mimar Sinan’ın Tophane’deki sergisine ben de gitmiş, çok etkilenmiştim. Emeğine en başta. İnsanın kafasında yarattığı görüntüler Dali ile örtüşmese de bunca emek saygı duyulasıydı.

Yine benzer bir yarışma konusunda ise bir öğrencimiz %60 bursu alarak bize büyük gurur yaşatmıştı. Vera Eğitim olarak burs yarışmalarına gösterdiğimiz hassasiyet ve emek gönlümüzden geliyor. Tutkuyla severek yardım ediyoruz öğrencilerimize. O seferki metinde de extraordinary space isteniyordu ama bu sefer doğadan örnek alınması isteniyordu. Öğrencimizin projesi dönen bir midye kabuğunun içinde kendisine yarattığı dünyaydı. Okuma köşesi, akustik müzik köşesi gibi.

Her zamanki gibi proje sponsoru Fondazione Vico Magistretti’yi incelemeyi unutmayın. Bu da burs ile ilgili son ipucum olsun.

Detaylı bilgi, yarışma metnini istemek ve cappucciono eşliğinde karşılıklı fikir alışverişi için sohbet etmek için formu doldurabilirsiniz. Önümüzde yaklaşık 1 ay var. Başarılı olacağınıza eminim!

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı Interior Design, NABA, İtalya'da Eğitim, İtalyan Lisesi Anıları, İtalyanca kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın