NABA Photography and Visual Design

I gabbiani di Istanbul.png

İtalya’da üniversite veya mastera başvuracak olan öğrencilerimiz en çok portfolioyu nasıl hazırlamaları konusunda endişe ediyorlar. Haksız da sayılmazlar, çünkü üniversitelerin kabul verirken baktıkları en önemli şey portfolio (tabi design bölümleri için söylüyorum).

Size ışık tutması açısından bir somut örnek vermek istedim. Örneğin geçtiğimiz haftalarda NABA’nın 1 yıllık fotoğrafçılık ve görsel tasarım master programı için (60 ECTS, stajlı master) portfolio dışında bir proje gönderdik. Projemiz çok beğenildi ve öğrencimiz kabul aldı. Bizden en basit şekilde resimli bir hikaye anlatmamız istenmişti. Spesifik bir konuda olması şarttı. Yani portfolionuzu oluştururken “Hayvan fotoğrafları” gibi bir kategori oluşturmaktansa daha spesifiğe indirgeyip, mümkünse kendinizden bir şeyler katıp çalışmanızı tamamlayın. Bazı öğrenciler bu kadar sübjektifliği hoş bulmuyor ve genel yaptığında daha büyük ve profesyonel bir çalışma olduğuna inanıyor. Oysa ki size özel olan ve sizin o küçücük sandığınız dünyanızdaki somutluk İtalya’nın en sevdiği şey. Daha net yazmak gerekirse Tarımla ilgili bir çalışma yapmaktansa Hatay’da anneannenizin bahçesinde yıllardır yetişen o bitkiyi anlatın. Sizi siz yapan ve başka kimsede olmayan şey o. Hem bilgi daha spesifik, daha açıklayıcı ve daha merak uyandırıcı ve tabi ki daha doyurucu. Konuyu çok uzattım yine. İTÜ’de MBA yaparken çok sevdiğim bir hocamın sözünü hiç unutmam. Herkes büyük konularda büyük adam olma peşinde. Oysa küçük bir konuda büyük şeyler yapmak önemli. Burada kaba olacak ama inek dışkılarındaki bir minerali araştırın ve kendi konunuzun uzmanı olun. Ben hep hocamın bahsettiği yoldan gittim ve sadece “İtalya’da Eğitim” alanında danışmanlık vererek, bugünlere başarıyla geldiğimiz için mutluyum.

NABA photography and visual design masterına dönecek olursak, bu öğrencimiz için elindeki görsellerin çeşitliliğini de göz önünde bulundurarak önce “Kuşlar” konusuna yoğunlaştık. Ardından “Martılar” ön plana çıktı ve sonunda daha da spesifikleştirip “Istanbul’un Martıları” konusunda karar kıldık. Bir hikaye oluşturduk. Biraz boğazın serin suları, biraz vapur ve simit kültürü derken, resimler ve kompozisyon ile İstanbul Boğazı’nda bir sabah koşturmacasından akşamın gün batımına günü geçirdik. Bu süreçteki duyguları, kokuları, sesleri; İstanbul’u, martıları, boğazı ve simidi hiç bilmeyen bir insana da geçirdiğimizi düşünüyoruz. Kabul alırken bunun gururunu yaşadık.

Bu yazıyı sizlere faydalı olması umuduyla yazdım. Portfolio nasıl olmalı? NABA masterda nasıl bir portfolio ister? NABA başvuru projesi nasıl olmalı? ve bunun gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa, cevap olabileceğini düşünüyorum. Yine sormak istediğiniz bir şey olursa bize çekinmeden yazın. Hatta soru olması da şart değil, fikir alışverişinizden ve değerlendirmelerinizden de çok memnun oluruz. Vera Eğitim olarak NABA Türkiye resmi partneriyiz, tamamen ücretsiz destek ve danışmanlık veriyoruz.

vera@veraedu.com/  Vera Eğitim

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı NABA, Photography and Visual Design, İtalya'da Eğitim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın