1500’lerde tanıtılan kahve, İtalya’da kendi kültürünü geliştirdi.
Herhangi bir kültür gibi, İtalyan kahvesi de görünüşte gizemli yasalarla geliyor. Bir latte sipariş ettiğinizde, bir bardak süt alacaksınız (ki sipariş ettiğiniz şey tam olarak bu). Karton bardakta kahve isterseniz ya da saat 11’den sonra bir cappuccino sipariş ederseniz anında turist damgası yersiniz. 🙂
Sabah lezzetli, sütlü bir kahve ile yanında hamur işi içeren kahvaltı ile başlar:
Cappuccino, Caffè latte ya da Latte Macchiato tercih edilir.
Bu içecekleri saat 11’den sonra sipariş etmeyin. İtalyanlar sadece sabahları sütlü kahvenin tadını çıkarırlar. Öğleden sonra ve özellikle de yemekten sonra değil.

Öğleden sonra enerji vermesi için ya da bir yemekten sonra espresso gibi küçük ama güçlü bir siyah kahve çekimi tercih ediyorlar.
Espresso çift atış için bir caffè doppio sipariş edebilirsiniz, ancak bu İtalya’da tipik değildir. Fazladan kafeine ihtiyacınız varsa, en sevdiğiniz baristayı günde birkaç kez ziyaret edebilirsiniz, ki emin olun bu kişi sadece siz olmayacaksınız. 🙂
Yüzyıllar boyunca, İtalyanlar, espressoların güçlü tadına çeşitli değişiklikler yaratmışlardır. Bunları Eataly’deki Lavazza’da sipariş edebilirsiniz.
Caffè macchiato: Kahvenin daha yumuşak tarafı için, bu köpüklü süt ile işaretlenmiş espressonun tadını çıkarın.
Caffè corretto: Tam anlamıyla “Düzeltilmiş kahve” olarak tercüme edilen bu içecek grappa ya da sambuca gibi alkollü bir içki eşliğinde espresso içerir.
Caffè americano: Amerika’da damlama kahvesini denedikten sonra, İtalyanlar turistlere ev tatlarını sunmaya karar vermişler. Onların yorumu: bol sıcak su ile seyreltilmiş espresso.
Caffè lungo: Bu “uzun kahve” sıcak su ile espressodan oluşuyor ama americano’dan daha güçlü.
Kahve deneyimi sosyal olarak ve küçük dozlarda kullanılmak üzere tasarlandığından, İtalya’da kağıt bardaklar mevcut değildir.
İtalya’nın 20 bölgesinin her biri kendine özgü kahve kültürüne sahiptir. Espresso her yerde bulunabilir, ancak caffè’ye birçok bölgesel yönelim var. Kuzey Le Marche’da, anason aromalı bir espresso için bir caffè anisette; Güney Sicilya’da, karanfil, tarçın ve kakao ile tatlandırılmış, Arap esintili bir kahve olan caffè d’un parrinu’yu deneyin.
Yazı kaynak: https://www.eataly.com/us_en/magazine/how-to/italian-coffee-culture/