Mehmet Tümer, Domus Academy Car Design master programını anlatıyor

Domus Academy’nin Eylül 2013′deki Car Design master programına katılan öğrencimiz Mehmet Tümer sizin için sorularımızı yanıtladı. Kendisine yorumlarını bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederiz.

1. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversite ve bölümden mezunsunuz?

Adım Mehmet Tümer. 1981 yılında doğdum. 1995 yılında Maltepe Askeri Lisesi arkasından Kara Harp Okulu Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalından “Sistem Mühendisi” olarak 2003 yılında Topçu Teğmen olarak mezun oldum.

2. Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdiniz?

Domus Academy, Istituto Europeo di Design ve Scuola Politecnica di Design benim sürekli takip ettiğim okullardı. 2011 yılında Domus Academy’nin bir otomobil tasarım yarışması açtığını öğrendim ve web sitesinden başvurdum. Hemen arkasından Vera Eğitim benimle irtibata geçti. Ancak portfolyo göndermek gibi bir niyetim yoktu açıkçası. Hiç unutmuyorum, son gün Tuğçe ÖZGEN Hanım’ın bana gönderdiği hatırlatma epostasını. “Denemekten bir şey çıkmaz” demişti. Ben de “E hadi o zaman” diyerek bir portfolyo hazırladım ve yarışmaya katılması için gönderdim umutsuzca :) O yıl Domus Academy’nin değerli eğitmenlerinden 1.lik ödülü kazandım. Subay olmamın getirdiği bazı kısıtlamalarım ve bürokratik engeller sebebiyle 2011 yılında eğitime katılamadım. Buna rağmen Tuğçe ve Ezgi Hanım’ların (yani sizlerin) destekleri hiç kesilmedi. 2012 yılında açılan yarışmaya başvurdum ve bu sefer 2.lik ödülü kazandım. Yine bürokratik engeller ve beklemediğim bazı problemler sebebiyle 2012 yılını da pas geçmek zorunda kaldım. Bu yıl “yeniden” başvurduğum tasarım yarışmasında ise %25 mansiyon ödülüne layık görüldüm. 3 yıl süren “amansız” mücadeleden Tuğçe ve Ezgi Hanım’ların usanmadan verdikleri destek sayesinde 10 yıl boyunca gururla taşıdığım subay üniformamı çıkararak buralara geldim.

3. Bölümle ilgili kısaca bize bilgi verebilir misiniz, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışmak mümkün mü?

Okulun temel eğitim anlayışı tasarımın “Çoklu Disiplinlere Dayandığı” felsefesi üzerine kurulu. Bu sebeple bir kısım dersler diğer tasarım öğrencileri ile birlikte geçiyor. Yani tek yüksek lisans parasına 12 tane yüksek lisans konusu öğrenebilirsiniz. :) Bu derslerde gerçekten önemli insanları tanıma fırsatım oldu. Patricia URQUIOLA (Mimar), Fabio SERGIO (Frog Design), Marco RAINO (Mimar), Clemens WEISSHAAR, Valerio ALFONZETTI (AutoDigest Yazarı), Carmelo di BARTOLO (Design Innovation Sahibi) ve Mark SALERNO bunlardan birkaçı.

Bu yıl okulun MIUR (İtalya Eğitim Bakanlığı ile ilgili bir konu) onayı alması ile beraber eğitim sistemi de tamamen değişti. 4 adet atölye çalışması, okul süresi içerisinde staj ve bitirme tezi gibi konular var. Ayrıca her aşamadan sonra ciddi sınavlar var. Kısacası geçemezseniz kalırsınız. Neyse ki bu ek ücret veya yıl tekrarı demek değil (Kara Harp Okulu’ndaki gibi). Ek olarak bu yıldan itibaren Alias Studio Kursu da programa eklendi.

Eğitim programı gerçekten çok yoğun. Bu nedenle çalışmak pek mümkün değil gibi. Tabi bir ekonomik zorunluluk olması durumunda akşam saatlerinde ve hafta sonları değerlendirilebilir veya freelance olarak internet üzerinden bazı işler yapılması mümkündür.

4. Eğitim süresince hangi firmalarla proje yapma fırsatınız oluyor, bu projeler size neler kazandırıyor kısaca bahsedebilir misiniz?

Domus Academy’nin sitesinde de yer aldığı gibi ilk atölye çalışmasını Fiat-Chrysler ile gerçekleştiriyoruz. Bununla ilgili olarak okul da kesin bilgi verememekte. Çünkü firmalar biraz rastgele çalışıyorlar. Ancak Domus Academy, sürekli araştırma içinde olan bir altyapıya sahip. Bu nedenle biz de diğer atölye çalışmalarında karşımıza çıkacak sürprizleri bekliyoruz. :)

5. Sınıfınız nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var?

Bu yıl biraz kalabalık: 13 öğrenci var. Altısı Hindistan’dan. Diğerleri ise Tayvan, ABD, Arjantin, Brezilya, İtalya ve Kolombiya’dan. Bir de ben varım tabi :)

6. Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

Okul, NABA (Nuova Academia di Belle Arte) kampüsü içerisine konumlandırılmış durumda. Dolayısıyla, pek çok bölümü bu okul ile ortak kullanıyoruz. NABA ile ortak kullanılan bir kafeteryası var. Buradan faydalanılabilir ama gerçekten pahalı. Tasarım kitapları üzerine odaklanmış bir güzel bir kütüphanesi ve her bölüme uygun laboratuvarları var. Özellikle Clay Modeling Laboratuvarı gerçekten çok iyi. İçinde çok güzel oyuncaklar var. 3D Yazıcı gibi :)

Dünyanın her yerinden öğrenciler var. Bu, çok farklı kültürlerin bir karışımı demek doğal olarak. Her ne kadar uygun bir İngilizce seviyesiyle okul içinde kendinizi güvende hissetseniz de İtalya’ya bir yıl boyunca gelip de İtalyanca öğrenmemek abes olur diye düşünüyorum. Bu nedenle gelmeyi kafaya koymuş arkadaşlara tavsiyem (benim yapamadığım şeyi yapmaları ve) gelmeden önce İtalyanca kursu almaları.

Okulun konumu ise ilginç bir şekilde çok güzel. Eğer yürümeyi seviyorsanız her yere yürüyerek 15 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Sevmiyorsanız yine şanslısınız. Çünkü uygun ücretlere Türkiye’de hiç bir yerde bulamayacağınız toplu taşıma, bisiklet paylaşımı ve araç paylaşımı/araç havuzu gibi ilginç uygulamalar var. Bunların yanında Metro ve otobüs sistemi gerçekten büyüleyici. En azından kendi adıma konuşmam gerekirse, benim için çok ilginç bir deneyim oluyor Domus Academy :)

7. İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığınız şehir ile ilgili yorumlarınız nelerdir?

Şu an derslerin yoğunluğu nedeniyle çok gezme şansı bulduğumu söyleyemem. Hava soğuk ama insanlar çok sıcak :) Her yerinden tarih ve geçmişe saygı akıyor. Milano hakkında çok fazla konuşmak istemiyorum çünkü uygun kitaplarda güzel bilgiler var. Kalanı ise kesinlikle buraya gelip görülmeli. Öğrencilik ile ilgili söyleyebileceğim yegane şey, gerçekten pahalı bir şehir olduğunu gelmek isteyenler göz önünde bulundursunlar. Türkiye’de bir ev kirasından fazlasına burada bir yatak kiralamak durumunda kalabilirsiniz. Ancak bunların hepsine değer :) Ben biraz geç kalmış bir öğrenciyim :) Ancak burada sanırım saçlarımda bulunan beyazlar yeniden siyaha dönecek gibi :)

8. İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladınız mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsiniz?

Burada okul ile ortak olarak başlayan bir kurs var ancak ben bu kurslara başvurmadım. 13 yıldır İtalya’da yaşayan Brezilya’lı bir arkadaş ile beraber kalıyorum. O İngilizce bilmiyor ben de İtalyanca. Dolayısıyla 3 hafta içerisinde kendi alışverişimi yapacak duruma geldim. Hem de hiç ders almadan :) Tabi her gün bir saat internette bulunabilecek bazı dersler ve kelime kartları ile bu deneyimimi birleştirmeye ve bu şekilde İtalyanca öğrenmeye çalışıyorum. Ancak İtalyanca öğrenmek ve deneyimini geliştirmek için söyleyebileceğim tek şey düşünecek bir şey yok. Burada geçirecekleri her gün amacına hizmet edecektir.

9. Ne tür bir konaklamada kalıyorsunuz, gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersiniz?

Bir önceki soruda söylediğim gibi bir Brezilya’lı arkadaş ile birlikte kalıyorum. Kendisi ile Facebook üzerinden bu okulda geçen yıl okuyan bir arkadaş aracılığıyla tanışmıştım. Okulun Housing Office dedikleri yeri pek düzgün çalışmıyor bence. Pek çok öğrenci kendi evini aramayı tercih ediyor. Tabi ki ilk gelişte kendinizi güvende hissedebilirsiniz, çünkü yardımcı olmaya çalışacaklar. Ancak ilk gelişte bir süre otelde kaldıktan sonra bir hafta içerisinde yer bulmak mümkün. Ayrıca gelecek öğrencilere Facebook’ta bulunan öğrenci gruplarına üye olmalarını önerebilirim. Öğrenimini bitirerek ayrılan öğrenciler boşaltacakları tarih ve yer ile ilgili güzel bilgileri burada paylaşıyorlar.

10. Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misiniz?

Sadece eskiz yapmak ve otomobil üzerine stil öğrenmek isteyen öğrencilere söyleyeceğim tek şey kesinlikle aradığınızı bulamayacaksınız. Ancak bu bölümü profesyonel hayata hazırlık ve yeni bir başlangıç olarak görürseniz, bu okulun her türlü imkânından faydalanabilirsiniz. Çünkü tasarım demek sadece güzel bir şeyler çizmek demek değil. Hatta çizmek konunun en son noktalarından biri. Araştırma yapmayı öğrenmek, insanı anlamak, doğayı anlamak ve analiz etmek, iş modeli çıkarmak ve yeni bir buluşunuz olacaksa bunu mantıklı temellere dayandırarak satmak (yani prezentasyon – hem de İngilizce) için gerekli tüm araçları öğreneceksiniz. Tabi ki bunların sonunda proje hazırlamak, eskiz ve modelleme de kullanacağınız araçlar arasında.

Mehmet Tümer – Domus Academy Car Design

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı Car Design, Domus Academy, İtalya'da Eğitim kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın