Illy kavanozunda Lavazza

İtalya’nın kahvesi meşhur. İtalyanlar caffè dediklerinde espresso’yu kastediyorlar. Espresso’yu öğünlerden sonra singolo veya doppio olarak içiyorlar.  Singolo ve doppio’nun farkları ise yoğunlukları. Singolo tek ölçek kahveden, doppio ise iki ölçek kahveden yapılıyor. Eğer kahveyi sulandırmak isterlerse adına “Lungo” diyorlar.

Malesef cappuccino ve espresso’yu Starbucks gibi zincirlerden öğrendik biz Türkler. Ama bu kahveler İtalya’daki orjinal kahveden çok farklı. En belirgin fark İtalya’daki kahvelerin sütlerinin kaynar olmaması. Starbuckslarda süt öyle kaynar ki, kahve de yanıyor, ortaya acı ve sevimsiz bir tat çıkıyor. İkinci büyük fark da kahvenin boyutu. Kova gibi bardaklarda kahveleri bize dayattılar ve buna alıştırdılar. İtalya’da bu kadar büyük bardakta kahve bulmanız çok zor.

Biz de evimizde basit bir De Longhi makinasıyla cappuccino yapıyoruz. Çekirdek kahvemizi kendimiz öğütüyoruz. Çekirdek öğüttüğümüz günler mutfağa öyle bir koku yayılıyor ki, dışardan geleni mestediyor. Bazen de pratik, öğütülmüş, vakumlu paketleri kullanıyoruz. O zaman etki daha az oluyor. İşte bu akşam onlardan biri.

lavazza illy.jpg

Bir bardak kahve ile köşeye çekilip dinlenmek gibisi yok…

Herkese iyi geceler, mutlu akşamlar

 

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı İtalya'da Eğitim, İtalyan Kültürü kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın