S.P.Q.R’ın anlamı ne?

s.p.q.r per terra ile ilgili görsel sonucu

Roma’da birçok yerde görebileceğiniz S.P.Q.R’ın anlamı nedir?

Roma’nın eski eserlerinin duvarlarında, ünlü sözlerin altında, hatta kanalizasyon kapaklarında yerde bile görebilirsiniz S.P.Q.R. yazısını. Latince bir kısaltma olan S.P.Q.R. taa Eski Roma’dan gelen bir söz. Açılımı Senatus PopulusQue Romae. Anlamı ise Roma’nın halkı ve senatosu (parlamentosu, meclisi). Latince de aynı Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. – Que eki ise bizdeki ile anlamına geliyor. İle de kelime ile birleşip -yle olur ya, aynı o şekilde.  Eski Roma’da toplum 3’e ayrılırdı. Köleler, halk ve senatör olabilen soylular. Köleler Roma vatandaşı sayılmadığından, S.P.Q.R. kısaltmasında onlardan bahsedilmiyor.

Bugün hala Roma’nın her yerinde bu kısaltmaya rastlayabilirsiniz.

http://www.italyada.net, İtalya’da Eğitim alanında hizmet veren, Vera Eğitim Danışmanlık’ın bloğudur. Vera Eğitim, Bostancı İstanbul vera@veraedu.com

italyada hakkında

italyada.net İtalya'da Eğitim alanında hizmet veren Vera Eğitim Danışmanlık'ın bloğudur. Bu blogta sadece İtalya'daki okulların duyurularını değil, İtalya'ya yaptığımız seyahatler, İtalyan edebiyatçılarından eserler, İtalyan modası ve İtalya'ya dair birçok haber bulacaksınız.
Bu yazı Latince, İtalya'da Eğitim, İtalya'daki Okullar, İtalyan Edebiyatı, İtalyan Kültürü, İtalyanca kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın